Sümeli Kelle Kaşar 400 gr
Sümeli Kelle Kaşar, Iğdır, Kars ve Ardahan çevresinde beslenen yerli ırk hayvanların sütlerinden üretilir. Doğal ortamda beslenen hayvanların sütü kaşar peynirleri taze kaşardan daha kuru bir doku kazandırır.
Taze süt ve kaya tuzu ile elde edilen telemeler, önce geleneksel sulu haşlama yöntemiyle pişirilir. Pişirme işlemi esnasında ilave koruyucu ve katkı maddesi kullanılmaz. Kelle kaşar yapımında kullanılacak telemelerin haşlanmasından sonra, ustalar yoğurma işlemi yapar.
Yoğurma sonrası, kaşar hamuru ısısı dengelenmiş kalıplara dökülür. Kalıplardan çıkan kaşar toprak altında konumlandırılan peynir dinlendirme odalarında kaya tuzunun kaşar peyniri kalıplarının yüzeyine serpilmesi ile yaklaşık 2 ay kadar olgunlaştırmaya alınır. Kelle kaşar, bu hâliyle paketlenerek son halini alır.
Dinlendirme sonrası peynir altı suyunun peynirden tamamen uzaklaştırılmasıyla ısı işlemine tutulan hamur biraz daha sert ve kuru bir lezzete sahip olur. Kelle kaşarı, göbek kaşardan ayıran özellik ise bu tat ve aromada saklıdır.